„Natura a fost darnică cu staţiunea Băile Govora prin parcurile şi pădurile din jur. Băile Govora prezintă o îmbinare fericită a apelor lecuitoare cu odihna minţii şi cu plăcuta mângâiere a ochilor. De jur împrejur privirea se roteşte pe ecranul înviorător al verdelui viguros de pădure. Unde întorci ochii numai de el dai. Când îi ridici în sus întâlneşti albastrul cerului invariabil, dar recreator din toate punctele de vedere. Verde şi albastru sunt cele două culori fundamentale care pătrund, întăresc trupul, dar şi sufletul.”
Aşa descrie profesorul I. Simionescu aceste minunate locuri ale Govorei. Într-adevăr, verdele şi albastrul-bleu, sunt culori prin excelenţă odihnitoare. Din orice hotel sau pensiune ai locui, în câteva minute paşii te duc în liniştea adevărată a pădurii de fag, molid, pin și salcâm. Soarele nu tocmai fierbinte, pădurea ce curăţă şi ozonizează aerul, băile de aer şi soare, sunt condiţii minunate pentru recreerea celor obosiţi, chiar fără boli reumatice sau ale căilor respiratorii. Să folosim, deci, darurile naturii căci pădurea ne lecuieşte prin întremare sufletească, prin linişte deplină, ne înviorează.
Dealurile din împrejurimi ademenesc la turism pe cei care nu sunt deprinşi cu umblatul. Cine merge 5-6 km pe zi în acest cadru de pădure contribuie el însuşi la securitatea sănătăţii sale. Cine nu ştie că drumeţia este şi sănătate şi mai cu seamă în mediu de pădure? Se înţelege că pentru cei care nu ştiu alt drum decât pe acela de acasă la birou şi înapoi este un exerciţiu obositor, chiar plimbarea prin parc.
Pe cărări şi pe scări, printre flori şi arbori se coboară către centrul staţiunii, la magazine. Apoi, poți continua pe traseul de cură balneară în localitatea componentă Curături, și mai departe spre Mănăstirea Surpatele. La înapoiere, urci pe potecă pe lângă vila Silva, te întorci pe o cărare prin pădurea de fag pe la izvorul de cură internă și înapoi în parc.
E un drum circular, o adevărată excursie pentru cel cu muşchii sleiţi din cauza automobilului sau a vieţii de oraş. Cu eforturi zilnice gradate, se pot face, însă, drumuri mai lungi care nu sunt lipsite de frumuseţe. Aşa bunăoară, în spatele pavilionului Silva te bucuri în apusul de soare de jocul de lumini în pădurea de fag, care ţi-aminteşte vestitul tablou ai lui Andreescu. Mergând în sus, pe lângă Hotelul ”Palace”, spre apus, dincolo de Hotelul ”Belvedere”, urcând până la drumul Bârlogului, apoi cobori spre satul Pietrari, iar pe un dâmb la poale de pădure, te odihneşti privind la jocul norilor pe creasta Stogului.
Asemenea mici excursii se pot face zilnic. Sunt exerciţii minunate care măresc eficacitatea tratamentului balnear. Osteneala îţi este răsplătită chiar dacă urci Dealul Baba-Floarea care te îmbie într-una prin frumuseţea şi bogatele păduri prin care mergi. Baba-Floarea e un deal izolat ce poate servi drept ţintă pentru excursii celor care şi-au făcut ucenicia umblatului prin împrejurimile staţiunii. Cărăruia duce întâi prin umbroasa pădure de fag, apoi prin aceea cu miros de răşină de pini plantaţi şi apoi de salcâmi. Treci pe lângă ogoare, printre livezi de prun, te bucuri de verdele păşunilor, de la o fântână prinzi a urca pe o cărare în serpentină, apoi în umbră de copaci până ce ajungi sus pe vârf, de unde eşti răsplătit de osteneală prin priveliştea ce ţi se desfăşoară asupra munţilor şi dealurilor nu numai din judeţul Vâlcea. De aici se văd Carpaţii sudici cu vârfurile lor, despicătura Oltului se arată prin întreruperea crestelor lângă Cozia, iar către apus se înalţă impozant Parângul ca un glob uriaş, pe care pădurile, norii şi lumina soarelui pictează tablouri. Să urci înainte de răsăritul soarelui şi să stai până după asfinţit şi ce încântat ai fi şi ce bucurie când vei vedea schimbarea decorului prin jocul luminii, una din plăcerile peisajelor muntoase văzute din depărtare. Şi mai deplină va fi încântarea şi bucuria dacă ai şi un binoclu. În drum dai de un izvor de apă vie, apă biologică, pe care o bei cu nesaţ, cu adevărat dătătoare de sănătate. Şi mai sunt şi alte izvoare cu astfel de ape în pădurile din jurul staţiunii.
Mai poţi merge pe lângă Silva, pe traseul de cură balneară şi ajungi în cătunele din jur ca: Cernele, cu izvoare de apă vie şi un izvor sulfuros-bicarbonat-calcic-magnezian, izvorul de viaţă lungă de la Rădăuţi. Cetăţenii din casele din jur l-au băut în loc de apă potabilă şi nu prea au suferit de boli, au decedat la vârste înaintate, unii chiar peste 90 de ani.
Un alt drum tot prin pădure te duce la un sătuc numit Curături. Veţi vedea ogrăzi cu pomi fructiferi: meri, peri, pruni, etc. Ce frumos şi ce încântător este peisajul în timpul înfloritului!
Pentru cei care preferă bicicleta în locul mersului pe jos, pe lângă traseul de cură balneară se poate practica ciclismul, pe pista special amenajată, prin pădure, spre satul Curături.
După atâta mișcare în natură, puteți vizita obiectivele turistice din stațiune. Este de preferat să aveți un ghid local pentru a afla cât mai multe despre istoria acestora, despre anumite legende născute în jurul lor.
Grație proiectelor implementate cu fonduri europene, care însumează mai mult de 10 milioane Euro, azi, turiștii se bucură de spații de cazare moderne, de baze de tratament cochete, de aleile de promenadă frumos amenajate care duc către parcul balnear. Seara, parcul este iluminat cu lampadare care îl îmbracă într-o lumină caldă, aducând în prezent romantismul secolelor trecute.
Apa care curge la intrarea în parc invită vizitatorul să uite de zgomotul lumii. Deși agitată și gălăgioasă în jocul orbitor ziua și multicolor noaptea, ne oferă în mod paradoxal chiar liniștea.
Izvoarele vindecătoare au adus aici milioane de oameni, milioane de povești și milioane de speranțe. De aici au plecat mai tineri, mai sănătoși și mai veseli, mulți s-au reîntors, mulți au povestit și mulți vin an de an atrași de mirajul apelor miraculoase care curg din venele pământului.
În mijlocul parcului se află un amfiteatru și un chioșc al fanfarei. De ce toate acestea? Pentru că muzica și dansul sunt ceea ce omul știe să exprime mai natural și mai frumos. Alături de apă și verdeață, respirând aerul mirosind a viață, omul poate râde și cânta, regăsind bucuria vindecării.
Stațiunea este azi o oază de liniște și sănătate, păstrând tradiția și punând în valoare în special ceea ce natura are de oferit.
De aceea, vom depune în continuare eforturi pentru a asigura turiștilor confort, servicii de calitate, oportunități de agrement și petrecere a timpului liber.
Așadar,
”Luați o pauză de la viața de zi cu zi. Odihniți-vă mintea și revigorați-vă trupul în acest mic colț de rai unde apele tămăduitoare se îmbină perfect cu aerul purificat de pădurile de un verde nemărginit și unde puteți descoperi secretele bioterapiilor de excepție”.
Redescoperiți Băile Govora – o oază de liniște și sănătate!
Parcul central sau parcul balnear
Parcul stațiunii este cea mai spiritualizată zonă a localității, aici fiind amplasate cele mai multe monumente arhitectonice şi comemorative, trăind într-o perfectă simbioză cu cele ale naturii. Cele mai reprezentative monumente … [continuare]
Hotelul ”Palace” - monument istoric
În zona parcului au fost construite, încă de la începutul existenței stațiunii cele mai importante clădiri: „Stabilimentul Băilor” (cel vechi și cel nou), cele 3 hoteluri ale Statului, „Clădirea Administrației”, „Hotelul Palace” și … [continuare]
Hotelul ”Stefanescu” - monument istoric
Hotelul ”Ştefănescu” a fost construit între martie 1900 și aprilie 1902 de fraţii Ştefănescu, originari din Galaţi. Este o clădire frumoasă, care se întinde pe o suprafaţă de 750 mp, se ridică în înălţime, pe patru nivele: parter, 2 etaje şi mansardă. Elementele … [continuare]
Muzee, biblioteci, colectii
În jurul anului 1891, în Băile Govora funcţionează sporadic o secţie a „Ligii pentru unitatea culturală a tuturor românilor” care avea şi o bibliotecă. La preluarea staţiunii în anul 1910 de „Societatea Govora-Călimăneşti” este organizată şi o bibliotecă în… [continuare]
Pavilionul central de bai
Pavilionul de băi, este amplasat pe o terasă largă, mărginită la sud de pârâul Hinţa şi la nord de restul parcului şi aleea ce urcă spre fosta Policlinică (”Hotelul Statului nr. 1”). A fost construit în perioada 1911-1912 după planurile arhitectului Ernest Doneaud… [continuare]
Izvorul ”Ferdinand”
Izvorul ”Ferdinand„ se găseşte în parcul balnear, pe malul drept al pârâului Hinţa, în zona cea mai bogată în ape minerale sulfuroase. Băile Govora este a doua staţiune din Europa unde coexistă 2 tipuri de ape minerale: ape … [continuare]
Centrul Cultural ”Virginia Andreescu-Haret”
Clădirea fostului cinematograf, altă construcţie înscrisă în lista monumentelor istorice împreună cu tot ansamblul parcului central este amplasată la 50 m de strada Tudor Vladimirescu, având faţada principală către strada Parcul Băilor şi … [continuare]
Alte obiective turistice
În parcul balnear se află câteva statui, fiecare cu istoria sa. Acestea fie sunt figuri marcante ale României care au contribuit la dezvoltarea stațiunii Băile Govora, fie poeți și scriitori, fie opere ale unor sculptori în piatră. În imediata vecinătate a… [continuare]