„Nicăieri pădurile nu mi s-au părut mai odihnitoare ca aici … pentru că Govora este un minunat oraș așezat între păduri, din subsolurile căruia țâșnesc ape dătătoare de sănătate, cu un cer limpede, coborât cu fruntea pe dealuri, o lume de basm pe care nu poți s-o uiți niciodată.”
(Lucian Avramescu – „Transplantul de albastru”)
Băile Govora este o staţiune deschisă în toate anotimpurile, renumită pentru varietatea ei şi caracterul terapeutic al proprietăţilor apelor bogate în clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) şi cele hipotonice bogate în magneziu, calciu, puţin sulf (pentru cure interne) cunoscute şi utilizate încă din 1866.
Staţiunea Băile Govora este atestată ca staţiune balneoclimaterică de interes naţional. Astfel, în staţiune se găsesc: spaţii comerciale, bancă, schimb valutar, agenţie loto, săli de conferinţe, asistenţă medicală permanentă şi mijloc de transport pentru urgenţe medicale, asistenţă medicală balneară, punct farmaceutic, centru de informare turistică, muzeu de arheologie, locuri de promenadă iluminate şi amenajate, terenuri sportive, terenuri de joacă pentru copii, parc balnear de cca. 20 ha, ştranduri, piscină interioară etc.
Băile Govora, datorită aşezării într-o zonă de coline şi păduri de un pitoresc inedit, este în centrul zonei de răspântie a artei brâncoveneşti. După cum se ştie, judeţul Vâlcea rivalizează cu judeţul Neamţ în privinţa mănăstirilor, schiturilor și bisericilor. Se pot face excursii pentru vizitarea acestor monumente istorice mergând pe jos, deci într-o drumeţie mai mult sau mai puţin lungă, sau cu autoturismul şi autobuzele până la anumite distanţe şi apoi mergând pe jos până la destinaţie.
Pe meleagurile vâlcene şi în împrejurimile staţiunii Băile Govora, se află peste 300 de monumentele istorice şi de artă, de la tezaure neolitice, la vestigii dacice şi romane şi necropole paleocreştine, păstrate în muzee din Rm. Vâlcea şi Govora, la Cosata – Ocniţa, în siturile de la Slătioara, Bivolaru, Costeşti sau în complexul muzeal Măldăreşti.
Pe raza orașului Băile Govora funcționează 4 biserici ortodoxe care merită să fie vizitate datorită frumuseții acestora:
- Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” – Băile Govora
- Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” – Băile Govora
- Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului”– Curături
- Biserica „Adormirea maicii Domnului”– Gătejești
Biserica din Băile Govora poartă hramul Sfântul Ioan Botezătorul şi este construită pe o arie de 27/15 m. pe str. Bisericii. Din pisania bisericii rezultă că s-a început construcţia în anul 1911 în timpul episcopului Sofronie iar lucrările s-au încheiat în 1923 în timpul episcopului Bartolomeu Stănescu.
Primul pas a fost făcut în noiembrie 1909 când Nicolae Chituc membru al Consiliului Comunei, donează comunei rurale Govora terenul din punctul Stogşor, în vederea amenajării unui cimitir. Donaţia a fost consemnată din Ordinul prefectului nr. 9971/7 nov. 1909 către administraţia plasei Govora condusă de Ioan St. Pleşoianu .
Susţinerea financiară a construcţiei a fost asigurată de locuitorii fruntaşi ai Govorei: Constantin Leau (primar din 1909), Iacob Leau (secretar), Ion Rogojinoiu, Iosif D. Ciobanu (notar de la 1.martie 1909), Petre Popescu (primar în 1923), col. M. Ivanovici, G-ral Dr. N. Popescu-Zorileanu (medic diriginte al staţiunii Govora), de enoriaşii din localitate şi cei veniţi la tratament.
În anul 1956 s-a recondiţionat pictura iar în anul 1962 s-au repictat amvonul şi faţada principală de renumitul pictor Stan Hermeneanu, prin grija parohului preot Matei Bălănoiu.
Între anii 1995-2000 a fost construită o nouă clopotniţă din zid de cărămidă în curtea bisericii, prin grija preotului Matei Constantin deoarece vechea turlă din lemn era total degradată şi totodată a fost pusă în funcţiune o modernă instalaţie de încălzire centrală.
Catapeteasma este din lemn de păr sculptat cu motive botanice iar iconostasul, pictat de acelaşi iscusit meşter Stan Hermeneanu, cuprinde următoarele scene:
- Răstignirea și Sfânta Treime
- Maica Domnului și cei Sase Prooroci
- Dreptul Judecător şi cei Doisprezece Evanghelişti
- Cina Cea de Taină şi cele Douăsprezece Praznice Împărăteşti care încep cu Naşterea Maicii Domnului.
- Maica Domnului, Domnul Isus, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Nicolae, sub fiecare din aceste icoane fiind reprezentate scene din Minunile Înfăptuite.
Biserica este construită în stilul obişnuit al cultului ortodox, stil comun multor lăcaşuri al acestui cult de pe Valea Oltului.
În anul 2007, cu sprijinul Guvernului României, a fost construit şi dat în folosinţă Centrul de zi „Sfânta Maria” care poate oferi hrană caldă unui număr de circa 120 de beneficiari zilnic.
În imediata apropiere a localităţii, printre obiectivele de cult care prin sacralitatea, istoria, liniştea, frumuseţea lor şi a împrejurimilor acestora se înscriu în potenţialul turistic antropic al staţiunii se regăsesc numeroase mănăstiri și schituri.
Alte obiective turistice importante de vizitat sunt:
→ Atelierele de ceramică de la Horezu
→ Salina Ocnele Mari
→ Muzeul Trovanților Costești
→ Peșterile: Bistrița, Polovragi, Muierilor
→ Cheile Bistriței
→ Culele de la Măldărești
→ Casa memorială „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea
→ Muzeul Județean de Istorie Vâlcea
→ Muzeul Satului Vâlcean, Bujoreni
→ Muzeul de Artă „Casa Simian”, Râmnicu Vâlcea
→ Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”
Manastiri din imprejurimi
În imediata apropiere a localităţii, printre obiectivele de cult care prin sacralitatea, istoria, liniştea, frumuseţea lor şi a împrejurimilor acestora se înscriu în potenţialul turistic antropic al staţiunii se regăsesc numeroase mănăstiri și schituri… [continuare]
Atelierele de ceramica de la Horezu
Olăritul este o ocupaţie veche ce se practică încă din vremuri străvechi, mărturie stând frumoasele vase de ceramică din epoca neolitică, epocă în care pe teritoriul României s-a dezvoltat o civilizaţie remarcabilă. Olăritul este o activitate ce presupune forţă fizică… [continuare]
Muzeul satului valcean de la Bujoreni
Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic în aer liber construit pe o suprafață de 8 hectare, deschis în anul 1974 în comuna Bujoreni, Vâlcea. Înființat în 1969 și deschis publicului în 1974, muzeul se află la granița municipiului Râmnicu Vâlcea și … [continuare]
Transfagarasanul
Traseul Transfăgărășan este unul dintre cele mai populare din România și chiar și din Europa, datorită înălțimii la care a fost construit, a peisajelor superbe și a numeroaselor serpentine. Drumul este spectaculos pentru că străbate munții Făgăraș, cei mai înalți… [continuare]
Alte obiective turistice din împrejurimi
În împrejurimi mai există și alte obiective turistice, locuri încărcate de istorie, care merită a fi vizitate. La acestea se poate ajunge cu auto personal sau cu mijloacele de transport în comun. La numai 6 km de stațiunea Băile Govora, foarte interesant de vizitat… [continuare]
Salina Ocnele Mari
Exploatarea sarii la Ocnele Mari s-a facut din cele mai vechi timpuri, edificatoare fiind descoperirea in aceasta zona a unui numar insemnat de topoare-ciocan de minerit apartinatoare culturilor epocii neolitice, bronzului si primei epoci a fierului. Pe baza exploatarii… [continuare]
Muzeul viei si vinului Dragasani
Muzeul reprezintă o împletire a mii și mii de fire ale culturii trecute cu cele prezente. După primul război mondial a existat un mic muzeu școlar al școlii de băieți din Drăgășani. În anul 1952, preotul Dumitru Bălașa și Alexandru Lița au început organizarea unei… [continuare]
Transalpina - Ski Resort
Transalpina, denumită și „Drumul Regelui” face legătura între Transilvania și Oltenia. Aflată la peste 2.000 de metri altitudine, Transalpina este cel mai înalt drum din România care poate fi traversat cu maşina, având punctul cel mai înalt în… [continuare]
Municipiul Ramnicu Valcea
În locul în care râul Olănești se întâlnește cu Oltul se află unul dintre cele mai importante orașe din sudul României, Râmnicu Vâlcea. Istoria acestui oraș este legată de domnia lui Mircea cel Bătrân, care a făcut în Râmnicu Vâlcea curte domnească… [continuare]