În locul în care râul Olănești se întâlnește cu Oltul se află unul dintre cele mai importante orașe din sudul României, Râmnicu Vâlcea. Istoria acestui oraș este legată de domnia lui Mircea cel Bătrân, care a făcut în Râmnicu Vâlcea curte domnească. Cu o istorie captivantă și o mulțime de atracții turistice, Râmnicu Vâlcea și-a câștigat un loc important în topul celor mai interesante orașe din România.

Iată câteva motive de a vizita Râmnicu Vâlcea:

 

  • Casa Memorială ”Anton Pann”

    Casa care adaposteste expozitia memoriala Anton Pann, este un monument de arhitectura urbana, construit la jumatatea secolului al XVIII-lea, avand foisor si pivnita.

    Expozitia a incercat sa puncteze peregrinarile pe meleagurile Valcii, datand din anii 1826-1828, 1836-1840, ale celui ce a ramas in constiinta urmasilor drept „fiul Pepelei cel istet ca un proverb” si care a fost „dascal de musichie” la scoala organizata pe langa Episcopia Ramnicului.

    Anton Pann (1794, Sliven Bulgaria – 1854, Bucuresti) s-a refugiat in 1812 in Bucuresti, iar in 1827 a fost numit profesor de muzica bisericeasca la Seminarul din Rm. Valcea. Indragostit de nepoata staretei de la manastirea Dintr-un Lemn a fugit la Brasov, unde cei doi tineri s-au casatorit la biserica din Schei. In acest timp a avut loc si schimbarea numelui initial, care a devenit Antonie Pantoleon si mai apoi, mai scurt, Anton Pann dupa cum este redat in tipariturile vremii. Din 1828, revenit la Bucuresti a desfasurat o activitate de profesor de muzica si de tipograf avand atelierul sau propriu, unde au fost editate toate lucrarile sale literare si muzicale.

    Dupa victoria revolutiei in Tara Romaneasca , la 29 iulie 1848 in Parcul Zavoi din orasul Rm. Valcea, Anton Pann a participat alaturi de oficialitatile orasului, la ceremonia organizat cu prilejul „sfintirii stindardelor libertatii nationale dupa noua constitutie”, cand s-a cantat pentru prima oara marsul revolutionar „Desteapta-te romane”, pe versuri de Andrei Muresanu, a carui muzica o compusese, adaptand melodia cantecului „Din sanul maicii mele”. Acest moment a reprezentat prima intonare a viitorului Imn de Stat al Romaniei, petrecut in gradina Zavoi a orasului Ramnic.

    Casa – muzeu a fost translata pe o distanta de 37 metri, de pe amplasamentul ei initial, odata cu modernizarea si reamenajarea teritoriala. Expozitia a fost amenajata pentru a ilustra interiorul unei modeste locuinte de targ de la mijlocul secolului al XIX-lea, aici fiind prezentate piese de mobilier (divan, biblioteca, masa, scaune), obiecte decorative din cositor, alama, alpaca si portrete ale unor personalitati din epoca: printre care cel al maicii Meletina, stareta manastirii Dintr-un Lemn si tipograful Ion Popovici, care au avut legaturi cu viata si opera scriitorului.

    In a doua incapere a expozitiei este prezentat un interior in care se afla mobilier pictat, specific zonei transilvanene, evidentiind legatura pe care Anton Pann a avut-o cu acest colt de tara.

    In ultima incapere a muzeului sunt prezentate lucrari muzicale, culegeri de folclor, poezii si povestiri ale lui Anton Pann. (Noul Erotocrit, Sibiu, 1837, Fabule si istorioare, Bucuresti, 1841, Povestea Vorbei, Bucuresti, 1847, Nastratin Hogea, Bucuresti, 1853 etc.), scotand in valoare activitatea sa tipografica si literara.

    Program de vizitare:

    • Vara: zilnic 10:00 – 18:00, luni închis
    • Iarna: zilnic 10:00 – 18:00, luni închis

    Contact:

    Rm. Vâlcea, str. Știrbei Vodă, nr. 4
    Telefon: +4 0250 738 026

    Coordonate GPS: 45.103000, 24.360792


  • Muzeul de Istorie a Județului Vâlcea ”Aurelian Sacerdoțeanu”

    Muzeul de Istorie a Judetului Valcea este adapostit in cladirea fostei „Scoli cu ceas”, un edificiu reprezentativ pentru orasul Ramnicul, din secolului al XIX-lea.

    Colectiile expozitiei permanente sunt dispuse cronologic, dezvaluind vizitatorilor anii de vietuire neintrerupta pe aceste locuri, care se intind de-a lungul vaii Oltului, la poalele Carpatilor. Expozitia permanenta se deschide cu marturii arheologice din epoca paleolitica, neolitica si din cea a bronzului expuse intr-o realizare grafica moderna.

    Din perioada cuceririi Antichitatii, in expozitie atrag atentia siturile arheologice reconstituite de la Stolniceni, Ocnita, castrul roman Arutela – Caciulata.

    Program de vizitare:

    • Vara: zilnic 10:00 – 18:00, luni închis
    • Iarna: zilnic 10:00 – 18:00, luni închis

    Contact:

    Rm. Vâlcea, Calea lui Traian, nr. 143
    Telefon: +4 0250 738 121; +4 0350 401 898
    E-mail: muzeuljudeteanvalcea@gmail.com

    Coordonate GPS: 45.106458, 24.363343


  • Muzeul de Artă ”Casa Simian”

    Cladirea care adaposteste Muzeul de Arta a apartinut familiei Nae si Tita Simian originari din Salistea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de incaltaminte in Rm. Valcea, la jumatatea secolului XX.

    Casa beneficiaza de o structura arhitectonica specifica, insumand doua tipuri de spatiu, unul punand an valoare expresivitatea casei vechi a familiei Simian, construita in 1940, de arhitectii Gheorghe Simotta (1891 – 1979) si Nicolae Lupu (1905 – 19xx), ambii de orientare neoromaneasca si un altul neutru, functional pentru necesitatile unei galerii de arta, construit odata cu transformarea locuintei in muzeu.

    Spatiul eclectic, dar armonios, al partii „istorice” a cladirii, reuneste elemente stilistice multiple romanice, gotice, renascentiste, creand o impresie generala de vila italiana, accentuata de existenta gradinii interioare, terasata, cu portic si acoperis din olane.

    Expresie artistica, puternica si primitoare a constructiei, determina o organizare expozitionala care sa valorifice la maximum acest efect. Din aceasta cauza expunerea muzeala nu este realizata, neaparat, in mod sau cronologic, fiecare incapere devenind un tot de sine statator, incercandu-se, pe cat posibil, evitarea monotoniei si exploatarea unor efecte scenografice.

    Expozitia permanenta a Muzeului de Arta, reuneste lucrari de valoare de pictura si de sculptura romaneasca, apartinand unor artisti de renume de la sfarsitul secolului al XIX-lea : N. Grigorescu, Nicolae Vermont, Sabin Popp, Ipolit Strambu , Sava Hentia, Ion Georgescu, F.Storck.

    Din prima jumatate a secolului XX, muzeul detiine lucrari de Gh.Petrascu, N.Tonitza. Th.Pallady, C.Michailescu.

    A doua jumatate a secolului XX, cuprinde in expunere lucrari ale pictorilor: H.Catargi, I.Tuculescu, Florin Niculiu, Margareta Sterian, Michaela Eleutheriade, Lucia Dem. Balacescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea, Virgil Almasanu, Dan Hatmanu, Sabin Balasa, Ion Salisteanu, Paul Gherasim, Ion.Grigorescu, Marin Gherasim, Viorel Margineanu etc. si cateva lucrari de sculptura dintre care se remarca prin calitatea artistica, cele realizate de George Apostu, Ovidiu Maitec si Costel Badea.

    Muzeul poseda un tablou din Scoala venetiana din prima jumatate a secolului al XVIII-lea.

    Prin organizarea unor tabere de creatie, in ultimul deceniu al secolului XX, s-a obtinut o imbogatire a colectioilor cu lucrari ale unor pictori contemporani: Vasile Tolan, Horia Petrutiu, Vioara Bara, Mircea Catusanu, Adrian Chira, Ion Augustin Pop, Stefan Pelmus, Epaminonda Tiotiu. Muzeul de Arta a primit in aceiasi perioada, o donatie importanta din partea artistilor Gheorghita si Gregorian Rusu, cuprinzand lucrari de pictura si grafica.

    Fara a deveni o permanenta, in expunere sunt incluse si obiecte de arta veche romaneasca, icoane si obiecte de cult din colectia Muzeului Judetean, valorificand tendinte formale din secolele XVI – XIX, reprezentative pentru judetul Valcea.

    Muzeul de Arta mai poseda o bogata colectie de lucrari de grafica, desene si acuarele care sunt expuse temporar.

    Anual, Muzeul de Arta organizeaza expozitii de pictura si sculptura contemporana, iar in timpul verii, in curtea interioara expun artisti plastici din localitate.

    Muzeul de Istorie a Judetului Valcea este adapostit in cladirea fostei „Scoli cu ceas”, un edificiu reprezentativ pentru orasul Ramnicul, din secolului al XIX-lea.

    Colectiile expozitiei permanente sunt dispuse cronologic, dezvaluind vizitatorilor anii de vietuire neintrerupta pe aceste locuri, care se intind de-a lungul vaii Oltului, la poalele Carpatilor. Expozitia permanenta se deschide cu marturii arheologice din epoca paleolitica, neolitica si din cea a bronzului expuse intr-o realizare grafica moderna.

    Din perioada cuceririi Antichitatii, in expozitie atrag atentia siturile arheologice reconstituite de la Stolniceni, Ocnita, castrul roman Arutela – Caciulata.

    Program de vizitare:

    • Vara: zilnic 10:00 – 18:00, luni închis
    • Iarna: zilnic 10:00 – 18:00, luni închis

    Contact:

    Rm. Vâlcea, Str. Carol I, nr. 25
    Telefon: +4 0250 738 121

    Coordonate GPS: 45.106295, 24.362003


  • Grădina Zoologică

    Gradina zoologică din Ramnicu Valcea a fost redeschisa de la 01 iunie 2011, dupa o perioada de timp in care au fost realizate numeroase lucrari de investitii pentru amenajarea si crearea de habitate care sa asigure conditii de bunastare animalelor aflate in captivitate. Parcul va ofera facilitati pentru petrecerea timpului liber: sala de educare polifunctionala, sala de relaxare si parc de joaca pentru copii.

    La Zoo Ramnicu Valcea puteti admira o mare varietate de animale care provin din zone precum America Centrala si de Sud, Europa dar si din Africa si Australia.

    Odata cu inmultirea numarului de „locatari”, gradina beneficiaza de acvaterariu public la standarde europene.

    Reguli de vizitare:

    • Nu hraniti animalele, chiar daca acest lucru va face placere!
    • Nu va apropiati de animale, este posibil ca acestea sa va raneasca!
    • Nu aruncati cu obiecte in animale!
    • Nu speriati animalele!
    • Nu intrati cu animale de companie!
    • Nu fumati!
    • Nu treceti bara de protectie, puteti agita animalele sau chiar sa fiti raniti!
    • Pastrati curatenia si linistea!

    Program de vizitare:

    • Luni – Duminica: 08.00-20.00

    Tarife:

    • Copii sub 5 ani – gratuit
    • Copii între 5 -18 ani – 2 Lei
    • Adulți – 3 Lei
    • Grup – 1 Leu/ Persoană

    Contact:

    Rm. Vâlcea, Str. Ostroveni, nr. 95
    Telefon: +4 0350 404 859

    Coordonate GPS: 45.083408, 24.371362


  • Parcul Zăvoi

    Parcul „Zăvoi” este unul dintre cele mai vechi parcuri din ţară luând naștere în urmă cu aproape 170 de ani, prin ofisul domnesc emis de către domnitorul Barbu Știrbei. Aici, la 29 iulie 1848, s-a depus jurământul pe Constituţia revoluţionară, iar corul condus de Anton Pann a intonat viitorul imn de stat „Deșteaptă-te, române!”.

    La intrarea în parc ne întâmpină, din 1920, un grup statuar cunoscut sub numele de „Renaşterea/ Descătuşarea României”, operă a sculptorului Constantin Gh. Mihăilescu. Statuia întruchipează dorinţa de libertate şi independendenţă a poporului român, exprimată prin eforturile unui bărbat puternic încordat în lupta pentru descătuşarea patriei, care iese la lumină, reprezentată printr-o tânără femeie desprinsă pe jumătate de stâncă.

    Tot în parc, printre copacii seculari, se mai află Lacul „Zavoi”, un restaurant, precum și sediul Teatrului Municipal „Ariel”. În preajma lacului, la câţiva paşi de vechiul debarcader, se află Fântâna numită “a Turbatului”, pe vremuri sursa principală de alimentare cu apă a oraşului, realizată în anul 1844 pe cheltuiala lui Constantin Măldărescu (zis „Turbatu”).

    Parcul a fost recent reabilitat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

    Adresa:
    Ramnicu Valcea, str. Splaiul Independenței, nr. 12

    Coordonate GPS: 45.102304, 24.355613

Sari la conținut