Poetul Valentin Dolfi, bibliotecar la Biblioteca publica „Alexandru Iliescu” din orasul Baile Govora, a lansat in data de 24 noiembrie 2016 lucrarea „Repertoriului descoperirilor monetare de pe teritoriul judetului Valcea”, la Muzeul Judetean de Istorie “Aurelian Sacerdoteanu” Valcea.

„Moneda a fost si este în centrul atentiei comunitatilor umane, fiind atat un instrument economic, cat si unul de prestigiu. Ea poate fi considerata o oglinda a societatii, oferind indicii esentiale referitoare la viata spirituala si materiala. Factorii de schimbare din societate pot fi identificati si întelesi prin intermediul monedei, aceasta fiind un adevarat barometru socio-politic.

Pâna în prezent, cercetarea numismatica a progresat semnificativ, extragând informatii din ce în ce mai variate si complexe, realizarea unei cercetari coerente fiind dependenta de elaborarea unor repertorii dedicate descoperirilor monetare care sã fie cât mai exhaustive. Desi indispensabile, repertoriile sunt destul de dificil de realizat, implicând o munca migaloasa si intensa. Problema repertorierii descoperirilor monetare si a elaborarii unor baze de date unitare pentru spatiul european este de mare actualitate, fiind un deziderat asumat de întreaga comunitate a cercetatorilor din domeniul numismatic.

Trebuie sa remarcam efortul deosebit al domnului Valentin Dolfi, derulat pe parcursul mai multor ani, depus în scopul realizarii repertoriului descoperirilor monetare de pe teritoriul judetului Vâlcea. Consideram ca editarea unui astfel de volum se impunea, mai ales în contextul înmultirii descoperirilor de moneda în arealul judetului Vâlcea. Lucrarea aduna un ansamblu vast de informatii pornind de la identificarea tipologica a monedelor si mergând pâna la prezentarea contextului în care a fost facuta descoperirea. Informatiile colectate si structurate în aceasta lucrare creeazã o imagine relevanta asupra fenomenului prezentei monedei antice si medievale într-un spatiu extrem de important în ansamblul zonei nord-dunarene.

Îl felicitam pe domnul Valentin Dolfi pentru initiativa domniei sale si îi dorim mult succes în dezvoltarea si completarea repertoriului atât de necesar cunoasterii realitatilor numismatice si istorice manifestate pe teritoriul judetului Vâlcea.”

Lector univ. dr. Silviu I. Purece (Facultatea de Istorie si Patrimoniu a Universitatii „Lucian Blaga” Sibiu)

Imagini de la lansarea cartii puteti urmari aici …

Nu exista niciun comentariu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la conținut